Moja mizeria zawsze wychodzi idealnie. Wiem, jakich błędów unikać
Mizeria jest surówką, którą doskonale pamiętam z domu rodzinnego. Do niedzielnego obiadu pojawiała się bardzo często, w zasadzie na zmianę z sałatą w sosie śmietanowym. Niezbyt za nią przepadałam, bo zawsze pełna była wody i dość mdła. W ostatnim czasie jednak skusiłam się na nią w restauracji i ze zdumieniem odkryłam, że prosty dodatek potrafi smakować o niebo lepiej, niż zapamiętałam. Doczytałam w różnych kulinarnych źródłach i już wiem dlaczego.
Co jest istotne przy robieniu mizerii?
Moja mama lubi proste gotowanie. W przygotowaniu kultowej surówki ze śmietaną pomijała jednak jeden ważny etap. Chodzi o solenie ogórków na samym początku. Przyprawa sprawia, że z warzywa uwalnia się woda i jeśli zrobimy to już po dodaniu sosu, całość będzie pływać i straci na smaku.
Z domu rodzinnego pamiętam jeszcze, że sól była jedyną przyprawą, którą się do mizerii dodawało. To także błąd, bo odrobina pieprzu oraz ocet winny wspaniale budują smak tego obiadowego dodatku i powodują, że przestaje być nijaki. Nie zapominajcie o tych prostych krokach.
Jak zrobić pyszną mizerię?
Do swojej surówki wykorzystuję długie ogórki szklarniowe. Mają dość cienką skórkę, więc mogę pominąć ich obieranie. Możecie jednak z powodzeniem wziąć pojawiające się już powoli na bazarkach ogórki gruntowe – z nimi też uzyskacie zadowalające efekty.
Przepis: Mizeria
Prosta surówka z ogórka szklarniowego ze śmietaną i koperkiem. Pasuje do każdego obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 600 g ogórków
- 300 g śmietany
- 4 łyżki koperku
- 2 łyżeczki octu winnego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOgórki umyj, osusz. Obierz ze skórki, jeśli jest bardzo gruba. Potnij z niezbyt grube plastry. Warzywo wrzuć do miski i dodaj do niego około pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Koperek opłucz i posiekaj. Śmietanę wymieszaj z octem, odrobiną soli i solidną szczyptą pieprzu. Dodaj zioło.
- Przygotowanie mizeriiZ ogórków odlej wodę, która uwolniła się po ich posoleniu. Dodaj przygotowany sos na bazie śmietany. Wymieszaj.
Możliwe modyfikacje mizerii
Jeśli chcecie, aby surówka z ogórka była lżejsza, możecie do niej zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego lub połączyć wspomniany nabiał ze śmietaną w proporcjach 1:1. Tez będzie smacznie.
Eksperymentowałam z różnymi wersjami sosu w ostatnim czasie i odkryłam, że niezwykle satysfakcjonująca w smaku może być też mizeria kokosowa. Do jej zrobienia wykorzystuje się roślinną śmietanę kokosową (zamiast tradycyjnej). To już jednak smak dla amatorów kulinarnej ekstrawagancji.